Menu

MATKA POLKA CZYTAJĄCA

BLOG O KSIĄŻKACH

Gruzja na talerzu... "Tajemnice gruzińskiego smaku" Giorgi Maglakelidze

dosia1331

100_1513

Orzechy. Gdzie te orzechy? Potrzebuję choć kilka. No dobra, kilkanaście, bo te kilka zjem od razu. Zachowuję się trochę, jak pan Hilary, który niemal zdemolował dom w poszukiwaniu okularów. Ja wprawdzie nie mam orzechów na nosie, za to na pewno w zasięgu wzroku i na dodatek bezczelnie leżą sobie w koszyku. Ale to normalne, gdy się czegoś szuka, zazwyczaj po prostu się tego nie zauważa. Ot, taka złośliwość, nie tylko orzechów, rzecz jasna. Potrzebne mi są do sałatki. Uwielbiam takie nieoczywiste połączenia smakowe, które znakomicie się komponują i na dodatek pięknie wyglądają. Jeszcze tylko kilka ziarenek granatu i voilà! Moja sałatka à la Gruzja wygląda cudnie i smakuje również wyjątkowo.

Takich kulinarnych inspiracji jest w książce "Tajemnice gruzińskiego smaku. 79 przepisów" mnóstwo, więc można sobie zafundować kawałek Gruzji na talerzu. Chinkali, bakłażany na sztylecie, gołąbki z fasolą, adżapsandali po domowemu, cielęcina z kasztanami, krewetki w sosie orzechowym, mchali po miejsku i wiele innych potraw, które spokojnie można wypróbować, bo raczej nie są skomplikowane, a i ze składnikami nie będzie problemu. Autor, Giorgi Maglakelidze, oddaje w ręce czytelników dość niezwykłą książkę kucharską, bo oprócz przepisów znajdziecie w niej ciekawostki na temat Gruzji, które momentami brzmią, jak przypowieści. Jeżeli nie macie jeszcze sprecyzowanych planów wakacyjnych, to być może piękne krajobrazy i smaczne potrawy, których zdjęcia znajdziecie w książce zachęcą Was do odwiedzenia Gruzji? Nie ukrywam, że ten kraj kusi mnie już od dawna, a Giorgi Maglakelidze dodatkowo podsycił moją ciekawość.

100_1567

100_1570

100_1576

Smakowita lektura i pięknie wydana książka.

Moja ocena: 5/6

Autor: Giorgi Maglakelidze
Tytuł: "Tajemnice gruzińskiego smaku. 79 przepisów"
Oprawa: twarda
Ilość stron: 207
Rok wydania: 2018
"Nasza Księgarnia"

Komentarze (6)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Pantomima] *.adsl.highway.telekom.at

    Bardzo ciekawe te przepisy. Kasztany z miesem, albo szafran z kapusta, chyba nigdy nie probowalam takich mieszanek. I te wszedobylskie granaty. Chyba wpisze te ksiazke na liste zyczen urodzinowych : )

  • dosia1331

    Bardzo fajna książka, ciekawe przepisy, cudne zdjęcia, urocze opowieści o Gruzji i te wszędobylskie granaty, które uwielbiam! Poza tym wreszcie coś nowego, a nie tylko kuchnia włoska i francuska :)

  • Gość: [Kasia] 185.193.118.*

    Uwielbiam takie książki, a wiele dobrego słyszałam o gruzińskiej kuchni. Niestety nigdy nie miałam okazji jej spróbować.moze czas to zmienic

  • dosia1331

    Koniecznie, pyszne, łatwe, zdrowe. Polecam :)

  • Gość: [Ww] *.centertel.pl

    Posiadam już tą pozycję w swojej kuchni. Wypróbowalam jeden przepis dopiero i w dodatku jest błędny... Złe proporcje. A niestety żeby ciasto było dobre muszą być zachowane bo zupy i mięsa można zawsze podarować.

  • dosia1331

    A który to przepis, bo wypróbowałam zaledwie kilka?

© MATKA POLKA CZYTAJĄCA
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci